Nödvändigheter för att en stad ska fungera

För att en stad – oavsett storlek – ska kunna fungera så finns det några saker som måste fungera och här tänker vi på sophantering, hantering kring el, trafiksituation och övrig logistik. Vi bortser alltså här från skolor och omsorg och tänker alltså på mer praktiska detaljer och här kan vi även blanda in några exempel som får illustrera vad vi menar.

Om vi börjar med sophanteringen och frågan kring detta så kan vi här nämna staden Neapel som under flera års tid haft problem med just detta. Åker man till Neapel så kommer man att förvånas över mängden sopor som ligger överallt på gatorna – något som i sin tur leder till råttor och andra skadedjur som för med sig sjukdomar som drabbar befolkningen. Nu är Neapel ganska extremt då mycket av denna fråga kring sophanteringen faktiskt har sina rötter i den lokala maffian – Gomorran – som styr staden i kulisserna och som är svåra att sätta sig upp mot. Det här medför att att folk – i tysthet – accepterar detta tråkiga faktum kring soporna. Maffian har av hävd en stor makt i Italien och alla som sett tv-serien Bläckfisken får en bild av hur omfattande deras tentaklar sträcker sig över hela landet.

Vi kan vidare ta ett exempel från vår egen närhet – Stockholm – och hur det ser ut om kollektivtrafiken stannar där. Stockholm har under senare år haft stora problem med att få pendeltåg att fungera vid kalla minusgrader och detta skapar ett kaos under rusningstrafik där folk till och med ryker ihop och slåss för att kunna få plats på ersättningsbussar. Här kan man alltså ta det ett steg längre och fundera på om hur det skulle se ut om tågen inte fungerade under en längre period…

Elskåp är fula men nödvändiga

Sopsortering och kollektivtrafik är således väldigt viktiga. Då det kommer till elektricitet så är detta – av förklarliga skäl – ännu viktigare då vi bygger våra liv kring detta. Skulle man ta bort all el så skulle vi inte kunna leva civiliserat längre – så enkelt är det. De elskåp man ser på staden är alltså nödvändiga för vår överlevnad då de genererar det bränsle som får våra liv att gå runt. Alla dessa elskåp, alla de sopbilar man ser och alla de bussar man ser på gatorna är alltså lungorna, hjärtat och benen i den kropp vi kallar en stad.

Elskåp får här vara hjärtat då vi nog får säga att dessa är absolut viktigast. Neapel har – på sitt sätt – visat att det går att leva bland sopor, Stockholm har visat att kollektivtrafiken går att leva utan ( under en kortare period ), men hittills har ingen stad – under en längre period – klarat sig utan elektricitet. En tacksamhetens tanke till alla de fula elskåp som vi dagligen passerar vore på sin plats således. Vi skulle, helt enkelt, inte klara oss utan dessa elskåp – stadens aorta.