Stockholms trägolv blir som nya genom golvslipning

Trä är ett hållbart material att ha i golv, tack vare möjligheten till golvslipning. I Stockholm finns det kvar många gamla fina trägolv som kan restaureras.

Det har inte alltid varit självklart att man vill värna om och bevara det som finns. Det finns otaliga exempel på hur man valt att riva ut och förnya, helt i onödan egentligen. Men i dagens värld är det, som tur är, allt fler som inser att vi behöver hushålla med våra resurser. Det är inte hållbart att inte ta tillvara på material som, med lite uppfräschning, kan fortsätta att användas.

En sådan sak är trägolv. Äldre trägolv är ofta av fantastiskt fin kvalitet. De är gjorda av virke från träd som växt långsamt. Just sådant virke har nästan oändligt lång livslängd som byggnadsmaterial. Det enda som behövs är en golvslipning då och då, för att golvet ska bli som nytt igen.

Låt göra en kontroll innan golvslipningen

I Stockholm är det så turligt att det finns många gamla fina trägolv bevarade. En del kan ligga dolda under modernare golvbeläggningar, men kan mycket väl lyftas fram igen och förnyas med en ansiktslyftning i form av golvslipning.

Det enda man behöver kontrollera är att det finns tillräckligt med slipmån kvar. Om golvet är massivt så är detta dock inget problem. Ett sånt golv kan slipas massvis med gånger. Vad gäller parkettgolv så kan det däremot vara bra att låta golvsliparen komma och titta först. Denne kan bedöma om golvet klarar en omslipning.