Ta hjälp direkt vid en våldtäkt

Har du blivit utsatt för våldtäkt är det viktigt att du får rätt hjälp av en advokat. Det är en otroligt känslig sak och inget någon ska gå igenom ensam.

Har du eller någon i din närhet blivit utsatt för något av det värsta man kan tänka sig, en våldtäkt, så behöver du söka hjälp. Det är viktigt att försöka anmäla det och få hjälp så fort som möjligt, så att de kan säkra eventuella spår. Detta gör du oftast på sjukhuset och de är otroligt förstående och har gjort det flera gånger förut.

En våldtäkt kan ske på flera olika sätt, det spelar ingen roll hur den har skett, det viktiga är att du anmäler den. Allt för många väljer att inte anmäla en våldtäkt då många skuldbelägger sig själva, men det är aldrig offrets fel att en våldtäkt sker. För att inte gärningsmannen ska kunna gå fri så är det jätteviktigt att alla alltid väljer att anmäla om de blir utsatta för våldtäkt.

Du har rätt till målsägandebiträde vid en våldtäkt

I Sverige har du alltid rätt till en målsägandebiträde som för din talan. De är med dig igenom allting. Både förhör och rättegång. Det är viktigt att du känner dig trygg med din advokat och du får lov att själv önska vilken du ska ha. Många advokater har hemsidor där du kan få en chans att bilda dig en uppfattning om dem.

De kommer att steg för steg gå igenom med dig vad som kommer att hända. De kommer att förbereda dig på frågor och finnas med dig igenom hela processen. De kommer att bli en trygghet för dig och de står vid din sida hela tiden. Känner du dig inte trygg eller nöjd med advokaten du har valt, så får du alltid lov att byta.