Tandimplantat och periimplantit

Munhygien betyder mer än man tror. Har man inte tänkt så mycket på saken innan kan det snabbt bli aktuellt då saker inte längre fungerar optimalt. God munhygien förebygger infektioner.

Att skaffa tandimplantat är ett mycket bra och permanent sätt att lösa problem med skadade eller saknade tänder. Med implantat eliminerar man risken för glappande och illapassande löständer. Konstruktionen med titanskruv och konstgjorda tänder är säker och funktionell. Den är dessutom estetiskt tilltalande.

Något som är oerhört viktigt för alla men extra viktigt för människor med tandimplantat är att sköta tänderna noga. Att man fått implantat betyder inte att man kan slappna av med tandborstning eller övrig tandvård. Tvärtom bör man vara extra noga eftersom implantat kan vara något svårare att hålla riktigt rent. Periimplantit är en allvarlig komplikation hos personer med mindre välskötta tänder.

Periimplantit är en allvarlig inflammation

Ett tandimplantat måste skötas minst lika bra som dina “riktiga” tänder vad avser tandborstning och annan daglig vård. Att drabbas av periimplantit kan leda till skador på både tandkött, tandben och tänder. Periimplantit startar som en inflammation i tandfickan och angriper sedan tandkött och tandben om den inte behandlas.

Periimplantit har ett starkt samband med rökning och man bör alltså, om möjligt, inte röka alls om man ska ha implantat. Man behöver vara helt frisk då tandimplantat sätts på plats och man måste sköta tandhygienen. Behandling av periimplantit sker med antibiotika och operation. Ett rätt skött tandimplantat ger ofta livslång problemfrihet men det är en frihet under ansvar.